torstai 2. syyskuuta 2010

2.9.2010 - Downtown Temuco

Edellisen viikon sateissa oli melko orpo olo ilman sateenvarjoa. Myös iskä oli aika tiukkana, että se on hankittava heti paikalla! On se ihanaa, että vanhemmat jaksavat murehtia vielä kaksikymppisenkin lapsensa pukeutumisesta :) hahha! Ei sitä vissiin koskaan ole liian iso kaittavaksi. Vaikka tällä viikolla onkin ollut melkoisen fantsut säät niin tassuttelin silti tiistaina keskustaan ostaakseni sateensuojan itselleni. Samalla kun oli oiva tilaisuus purkaa stressiä valokuvaamalla keskustaa teidänkin iloksenne!

Näin ollen pohjoismaalainen nähtävyys erikoisine silmineen ja punertavine hiuksineen lähti matkaan ja totesi, ettei keskustaan edes ole NIIN pitkä kävelymatka täältä asumuksestani. Ensin pikkupätkä pyörätietä ja sen jälkeen jättikadun yli ja San Martinia pitkin perille saakka. San Martin ei kuitenkaan ollut ollenkaan niin nätti kuin aikasemmin tuntemani väylä Avenida Alemania, jonka varrella on kauppoja, idyllisiä taloja ja kauniita istutuksia. San Martinin varrella oli lähinnä raksahaalarisia miehiä hitsaamassa, autokauppoja, rakennustarvikeliikkeitä ja heppuja, jotka töllistelivät jälleen kerran minua kuin vuosisadan uutista.Ai niin! Ja jos pohjoismaalainen kummajainen vielä esiintyy kamera kädessä niin huomio on taattu! Tällä kertaa yksi mies tuli jopa sanomaan, että sulla on hieno kamera. Eh, kiitti? Eipä ainakaan tarvi itkeä sitä, ettei saa keneltäkään huomiota.

Sen kummemmin en siis näkymiä jaksanut tallennella, mutta sitten minua kohtasi näky, joka oli ai-van pakko ikuistaa filmille(vaikkei digikamerassa olekaan filmiä eh eh eh). Ajattelin heti, että eräs ystäväni O, joka henkilöllisyyden ainakin lapualaiskaverit varmaan heti arvaavat, tulee päästämään muutaman "oiiiiiii", "ihaaannna" tai "voi vauvaa" -huudahduksen. Ja olihan tää munkin mielestä aika söpöä :D Huomasin siin kyhmyräisen puun tien vieressä, mutta jouduin saman tien hieromaan silmiäni kun jotain kömpi esiin puun yläosasta...


Näky oli minulle aika yllättävä ja kaivaessani kameraani eräs paikallinen mieskin jäi töllistelemään, että mikäs sieltä pilkistää :D Laitan vielä muutaman lisäkuvan kisun kontekstista, jotta (toivottavasti) saatte sen saman huvittavan vaikutelman kuin itse sain. Mitä lie rassu koittanut tuolta bongailla? Kunnon citykisu.

Tykkään jotenkin hirmuna Temucon keskustan tunnelmasta. Tulee aina sellainen lämmin olo, että wooou oon silti for real isommassa paikassa kaukana kotoa. Ei siellä jotenki vaan ole samanlaista kuin Suomen suurkaupungeissa. Kadunkulmissa myydään hunajaa, vihanneksia ja lehtiä. Lisäksi isojen kauppojen edustalla päivystää aina paikallinen kuuluisuus Antennimies, joka siis nimensä mukaisesti kauppaa antenneja. Mun ekana päivänä tuolla yks kaveri varotti siitä, koska herra alkaa aina aivan yhtäkkiä huutaa kovaan ääneen "Antennnnaaaas, antennaaaaas!" ja siihen on hyvä osata varautua, ellei halua saada sydänkohtausta. Perus kerrostaloja on paljon, mutta monet rakennukset on tosi kiinnostavia joko värityksensä tai arkkitehtuurinsa takia. Tässä yks väriesimerkki:




Määkin tahdon asumaan tommoseen taloon, jossa on TURKOOSI ovi! Aivan valloittava, tuli mieleen kotini, jossa muinoin maalasin huoneeni seinät turkooseiksi.

Chilessä myös oviin ja ikkunoihin on välillä panostettu aika paljon, kuten tuostakin kuvasta voi nähdä. Kyylätkää siis turkoosin oven yläpuolella olevaa ristikkoa, kaunis vai mitä? Näin kerran yhdessä ikkunassa ristikon, joka oli auringonnousun muotoinen. Kuulosti ehkä nyt vähän kummalliselta ja jonkun muun mielestä se saattaisi olla "sateenkaari" tai pelkkä "pyöreän muotoinen viuhka". Hahha mielikuvituksensa kullakin.



Seuraavaksi kuvia siitä, minkä mä ainakin koen olevan Temucon keskustan ydin. Vaikka siinä ympärillä tehdään nyt jotain remppaa ja se on suurimmaksi osaksi peitetty "remonttisuojaseinillä" se tekee silti joka kerta vaikutukssen. Tää oli myös ensimmäinen näky, jonka ite sain Temucosta aikoinaan kun googletin, että mimmoseenhan paikkaan tässä on nyt haettu vaihtoon. Näin kuvan tältä plazalta ja ajattelin, että ei paha, ei paha. Eihän toi nyt anna mitään kuvaa koko kaupungista mutta tiesinpä siellä olevan edes yhden mieleiseni paikan :D Hyvät naiset ja herrat Plaza Anibal Pinto:

Takana näkyvä lasiseinäinen rakennus on Temucon korkein ja siinä sijaitsee myös kirkko. Sielläkin pitäisi joskus mennä turistimeiningillä käymään, koska veikkaan, että noin keskeiselle paikalle rakennettu kirkko on melko hieno sisältä.

Mä vaan olen palmulover eli oon onnellinen aina kun näen palmuja jossain. Esimerkiksi kun muinoin mentiin tyttöjen kanssa lomalle Bulgariaan niin olin ensimmäiset päivät äärimmäisen pettynyt kun palmuja ei ollut missään! Meri ja valkonen hiekkakaan ei tuntunu miltään, kun kyseiset puunmotikat puuttuivat. Innoissani kerran selitin kaverilleni kahvilla, että palmut on niiin siistejä täällä ja kamoon on vielä talvi! Se ei tajunnu, mistä puhuin vaikka yritin selittää monta kertaa :D Joko se ei tajunnu sanaa "palm tree" tai sit se vaan oli sille liian normaali asia. Turistiolo, hahah. En malta odottaa, miten kauniilta paikat näyttää sitten kun kesä tulee ja ikivihreiden kasvien lisäksi kaikki muukin kukoistaa! Täällä on kuulemma silloin kukkia joka paikassa.

Katulampun vasemmalla puolella pilkottaa Cerro Ñielol, jota esittelin täälläkin joku aika sitten. Sen sisäänkäynti ei ollutkaan kovin kaukana keskustasta. Katulampun oikealla puolella taas on mun mielestä tosi cool talo! Jossen ihan väärin ymmärtäny aikoinaan niin tää on Temucon ydinkeskustan vanhimpia taloja. Täällä ei kuulemma maanjäristysten takia mitään kovin historiallisia rakennuksia edes ole. Siisteintä tossa huussissa on noi "parvekkeet" joilla kasvaa vaikka minkälaista puskaa. Mutta ehkä toi ylikasvanu onnenbambu alimmalla parvekkeella vie silti voiton :D

Tän talon katveessa on pienenpieni kahvila, joka oli mun ensimmäinen kosketukseni Chilen kahvilakulttuuriin. Siellä käytiin silloin kun odoteltiin Civil Registration Officen ikuisuusjonon etenemistä. Oli kylmä, jetlag vaivas ja puhuttiin englantia koska mun espanjasta ei tullu mitään. Mutta kahvi oli hyvää!

Noh, sateenvarjo löytyi ja vieläpä oikein nätti semmoinen! Tämän kehtaa rehata mukaan Suomeenkin. Lupaan ikuistaa sen joskus kun sataa, en nyt kehtaa mennä tuonne auringonpaisteeseen poseeraamaan sateenvarjon kanssa :D

Kävin myös palloilemassa Temucon kauppahallissa, jossa myydään tuoreita ruoka-aineita kuten lihaa, kasviksia ja mausteita. Ravintoloita löytyy joka makuun ja niistä saa oikein tilaamalla hyvää chileläistä perinneruokaa. Ensimmäisen pisco sourini ja pebreni maistoin juuri siellä. Ja olin myyty. Yksi tunnusomainen piirre kauppahallille ovat mapuche-intiaanit, joita on paljon myymässä käsityötuotteitaan ympäri hallia. Löytyy soittimia, puuesineitä, koruja, villapaitoja ja muuta sälää. Olisin halunnut ottaa kojuista kuvia mutta en jotenkin millään kehdannut! Hypistelin esineitä ja keräsin rohkeutta mutta tuntuu typerältä näpsiä kuvia toisen tekeleistä jos tämä kutoo villasukkaa metrin päässä. Päädyin myös omaan taivaaseeni - korukojulle, joka suorastaan pursusi kaikennäköisiä hopeisia ja valkokullattuja kaunottaria korukivillä tai ilman. Chilelle ominaisia lapislatsuli (sininen, harvinainen korukivi) korujakin löysin. Sellainen voisi olla aika hieno matkamuisto. Toistaiseksi en kuitenkaan ostanut mitään vaan sydäntä särkien raahasin itseni korujen kiillon ulottumattomiin. Ahh, I'll be back!

Loppukevennys: Kiinnostais tietää, miten tuosta johtomytystä löytää mitään, jos jokin johto napsahtaa rikki? MIKSI, oi miksi kaikki sähkölangat on tommosessa ihme ryppäässä? Eikä tää ole edes pahin jonka oon nähny! En tiedä miksi toi kiinnitti mun huomion jo ekalla kerralla kun kävin keskustassa.

Huh, siinäs teille kuvia ja tekstiä! Aivan hengästyttää!

2 kommenttia:

  1. Thaina sä veit kyllä sanat mun suusta!! Me ihasteltiin täällä koko perheen voimin svenin chileläistä kaksoisolentoa! :D

    VastaaPoista