sunnuntai 19. syyskuuta 2010

18.-19.9.2010 - Feliz bicentenario, Chilee!

Luulin, että mulla ois ollu aikaa eilen ja tänään päivitellä matkajuttuja mutta eheeeii! Koko Chile vaatii juhlimaan itsenäisyyspäivää - ja ei mitä tahansa itsenäisyyspäivää vaan nyt juhlistetaan 200-vuotiasta Chileä! Hienoa olla täällä näinä historiallisina päivinä :)

Tän päivän iltasuunnitelmat ei oo vielä ihan valmiina, mutta eikö ne tässä selkiydy. Veikkaan, että ainakin ruokaa ja chichaa on luvassa. Chicha on perinteinen juoma tällöin itsenäisyyspäivänä, mutta koska se on aika huppuun nousevaa juomaa, sen kanssa täytyy olla varovainen. Tähän oon mennessä maistanu vaan rypäleistä tehtyä, mutta omppuchichaakin on kuulemma olemassa. Eilen kiskottiin Steffin kanssa 12 juustoempanadasta, törkeä kasa ranskiksia (papas fritas) majoneesilla ja chichaa sekä borgoñaa. Loppulasku oli 3700 pesoa per naama eli HALPAA. Semmonen 5,5 egeä siis pulitettiin koko illan safkoista ja juomingeista. Muutama muukin vaihtarikaveri sattu tulemaan saamaan baariin, joten saatiin oikein hyvää seuraakin. Tänään ehkä ulos samalla jengillä? Jää nähtäväksi.

Nyt lähden metsästämään lisää empanadaksia! Empanada de Pino on tähtäimessä, koska se on ehkä perinteisin chileläinen empanada. Lisäksi ne tehdään uunissa toisin ku juustoempanadakset, joten koko on hieman eri luokkaa. Yks empanada de pino vastaa oikeesti pientä lounasta :D Täytteenä siis lihaa, sipulia, oliiveja, keitettyä kananmunaa ja joissain on keltasia rusinoitakin. Ja chiliä (merken = savustettua chiliä, nam)! Tää kyseinen resepti on peräisin Mapucheilta, joten sillä on todellakin chileläiset juuret. Ois myös kiva nähdä vähän jotain perinteisempää juhlamenoa: tanssia, musiikkia tms. Anyway, jospa huomenna ehtisin jo kertoilla matkastakin! Nos vemos!

2 kommenttia:

  1. Taitaa siellä olla noi itsenäisyyspäivän
    juhlallisuudet vähän eri luokkaa kun Suomessa mutta varmaan kiva kokea jotain ihan muuta mihin on tottunu :D

    VastaaPoista
  2. Voi kyllä! Ja muutenkin eri meininki tässä juhlinnassa kuin Suomessa. Meillä se on sellasta sodan muistelua enemmänkin kun täällä taas iloitaan kuin synttäripäivänä konsanaan!

    VastaaPoista