perjantai 22. lokakuuta 2010

22.10.2010 - Tervetuloa maantiedon tunnille!

Tajusin vasta tänään saadessani hieman kommenttia "luovasta tauostani", etten ole maanantain jälkeen saanut väsättyä tänne yhtikäs mitään! Yritys on ollut kova mutta jotenkin se on aina jäänyt roikkumaan kun on muka pitänyt juosta johonkin suuntaan. Eikä tässä nyt mitään valtaisaa oo tapahtunutkaan. Arkielämän kiemurat on täällä kerrattu jo niin moneen kertaan, etten oikein niistä enää välittäisi kirjoittaa eikä reissujakaan ole ollut Nahuelbutan jälkeen.

Tiivistelmä tämän viikon kuulumisista: Luennot jatkui. Mun nukkumisrytmi on ihan päin peräpeiliä. Meillä oli tämän viikon kaksi koiraa täällä kun "vuokraemännän" äidin pikkukoira nimeltä Perla tuli tänne sekoittamaan Panser-raukan pään ihan kokonaan; Parhaassa tapauksessa mulla oli siis sylissäni päällekkäin kaksi enemmän ja vähemmän haukkuvaa ja hosuvaa koiraa, ihanaa. Torstaina lähdettiin kaverin kanssa "yhdelle drinkille" ja noh, miten kävikään... perjantain bileissä olin sit kahta kauheammin väsynyt. Huomenna meen varmaankin pienelle rentoutusretkelle ;) ahhhh! Yks toinenkin ohjelmanumero on suunnitelmissa mut katotaan nyt tuleeko siitä mitään sit loppujen lopuksi.

Nyt kuitenkin päivän aiheeseen. Kehtaako joku tunnustaa, ettei tiedä missä Chile tarkalleen ottaen sijaitsee? Tassu ylös NYT!? Sitä sen sijaan ei niin paljon tarvi hävetä, ellei tiedä missä Temuco sijaitsee. Kohta tiedätte molemmat ja vähän muutakin. Tervetuloa oppitunnille, jonka jälkeen Chilen maantieteen lyhyt oppimäärä on toivottavasti hallussa (ehkä äipältä ois periytyny ees jonkinasteinen opettajageeni, katsotaan katsotaan...) !

MISSÄ ON CHILE ? 


Siellähän se luuraa Etelä-Amerikassa. On hämäävää miten "pieneltä" toi välimatka näyttää kun sen piirtää maailmankarttaan. Maapallossa sen "maapallon toisella laidalla olemisen" tajuaa paremmin koska käytössä on tää 3D efekti :D Pitää oikeasti kurkistaa sinne pallon alle nähdäkseen Chilen. Kuvaan piirtelin oman (suunnitellun) lentoreittini, jätin sen Perun keikan merkkaamatta, hahhha. Alkupiste on Helsinki, loppupiste Santiago ja pienempi piste välillä on Madrid. Sitten vähän numeroita muistin virkistämiseksi ja ettei tuo matka näyttäis ihan liian ketterältä kulkea:

Helsinki - Madrid: 4 tuntia 25 minuuttia / noin 2900 km
Madrid - Santiago: 13 tuntia 30 minuuttia / noin 6600 km
Santiago - Temuco: n.1 tunti lentokoneella, bussilla 8-9 tuntia / 670 km

Seuraavaksi sitten paikannetaan Chile Etelä-Amerikasta. Voilá! Naapureita on siis Peru, Bolivia sekä Argentiina.

Etelä-Amerikan karttaa katsoessa tulee aina hirveä hinku käydä tuossa, tuossa ja tuossa maassa. Sitten kun alkaa selailla lentoja niin miettii, että onpa täällä lentäminen kallista. Toisen kerran kun vilkaisee niin tajuaa miksi. No koska Etelä-Amerikassa mittasuhteet on HIEMAN eri luokkaa kuin meidän pikkuruisessa Euroopassa. Oon tajunnut tän seikan tosiaan vasta täällä. Ei toi leveyssuunta niin paha oo mutta pituussuunta on. Chilestä kun lentelee Perun pohjoisosiin niin se on sama kuin lentäisi Suomesta Kanarian Saarille.

Todistaakseni tätä seikkaa askartelin tämmösen kuvatuksen missä on kartta (vain osa) Chilestä ja kartta Suomesta vierekkäin. Ja näissä on siis, ihan totta, samat mittasuhteet, joten ne on vertailukelpoisia. Kartassa voitte nähdä Santiagon ja Temucon ja verratkaapa sitten sitä Suomeen :D Chilehän on tooodella kapea maa - leveimmilläänkin alle 450 kilometriä - mutta entisenä maantieteilijänä mun eka muistikuva Chilestä oli tottakai se, että se on maailman pisin maa. Joten ei Suomen silleen yhtään tarvitse hävetä olevasa noin yks neljäsosa Chilen koko komeasta varresta ;) Suomi on siis hyvällä ryhdillä seisoessaankin noin kolmen tai neljän Chilen alueen mittainen ja niitä alueitahan oli siis 15 !

Strategiset mitat: Chile, 4630 km ja Suomi, 1160 km. Repikää siitä!
MISSÄ ON TEMUCO?

Kuva googlesta!
Maailman pisin maa koko komeudessaan! Tähdellä merkitty kaupunki on siis pääcity Santiago. Kun siirrätte katsetta vähän alaspäin näette punaisella merkityn Temucon. Jos tää ois  livekartta ja teillä ois teleskooppi niin näkisitte mut heiluttamassa siellä ;)

Santiagon "vieressä" meren rannalla voitte nähdä Valparaison, jossa jokin aika sitten kävin ihmettelemässä Tyyntä valtamerta.

Niin joo, ja Santiagon yläpuolella keltasella on merkitty Copiapo. Miksi? Kamoon, onko joku muka voinu missata sen maailmanlaajuisen härdellin Chileläisistä kaivosmiehistä? Noh, tuolla Copiapon lähellä ne siis kökötti maan alla sen pari-kolme kuukautta. Tuo osa Chileä on täyttä aavikkoa - maailman kuivin paikka eli Atacama sijaitsee siellä. Mä oon melkoisen pakkomielteinen siitä, että mun on pakko nähdä Atacama enneku lähden täältä - se kun on se toinen juttu, joka maantieteen tunneilta on jäänyt Chilestä mieleen.

Alhaalla näkyy Punta Arenas. Se on nyt sitä aitoa Patagoniaa eli jäätiköitä ja Suomeakin armottomampia sääoloja. Kyseessä on ihan uskomattoman uniikki osa Chileä ja haluaisin hirveän paljon päästä sanomaan moi muun muassa Torres del Painen kansallispuistolle, mutta se taitaa jäädä haaveeksi, koska a) matka sinne on hurjan pitkä ja b) sinne pitää mennä kesällä (Tammi-Helmikuu).

Tapasin muinoin Santiagon hostellissa kaks brittityttöä, jotka reppureissas Etelä-Amerikassa. Ne kysy multa, missä asun täällä. Luonnollisesti niillä ei ollu hajuakaan missä on Temuco (olivat ollu maassa pari päivää) ja kun selitin, että se on semmoset 700 kilometriä Santiagosta Etelään. "Aaaaa sehän on siis Patagoniassa! Siellä on varmaan tosi kylmä?" Mä hymyilin nätisti takaisin ja totesin mielessäni, että eurooppalaiset EI-VAAN ymmärrä näitä mittasuhdeasioita Chilessä. Ite Patagonia -nimiseen regioniin ei oo mitenkään hurjan pitkä matka, mutta tuonne "aitoon" Patagoniaan kuten Punta Arenas -nimiseen kaupunkiin on Temucostakin melkein 2500 kilometriä. Lentämällä pääsee Punta Arenakseen noin neljässä-viidessä tunnissa. Bussillakin pääsee, mutta sitten reissu on vähän mutkikkaampi. Ensin Temucosta Puerto Montt:iin ja sieltä sitten seuraava bussi eteenpäin. Matka tehdään osittain Argentiinan puolella eikä mulla oo tarkkaa tietoa siitä, kauanko matka kestää mutta yli vuorokauden kuitenkin. Niin, että ei ihan naapurissa olla kuitenkaan ;D


Jälleen hypätään yksi askel lähemmäksi: kartta meidän IX Regionista (noh, näkyy tossa vähän ylä- ja alapuolellakin olevia)! Ja tosiaan toi vaaleansininen semipaksu viiva EI ole joki vaan sillä on merkitty alueiden rajat, kuten siinä vieressä lukeekin "IX region" tai "VIII region". Musta on aika mielenkiintonen valinta merkitä noinkin tärkeä asia noin kummallisella värillä :D

Muuten kartta on kyllä ihan loistava! Siihen on merkitty kaupunkien lisäksi myös kansallispuistot ja "tärkeät nähtävyydet". Näin ollen voitte nyt seurata sormellanne, minne mä matkasin kun motoiltiin Nahuelbutaan ja päädyttiinkin Angoliin. Pucónin voitte bongata myös ja Concepción on justiinsa se kaupunki, jonka vieressä oli sen helmikuisen jättimaanjäristyksen keskus. Yks mun kämppiksistä on Puerto Saavedrasta ja rannikolla Tiruan edustalla näette (luultavasti) mun seuraavan reissukohteen Isla Mochan! Paljon tärkeitä paikkoja tässä kartassa siis.

MISSÄ ON TIINA?

Nämä molemmat saa klikkaamalla suuremmaksi! 

Toi alempi, tarkempi Temuco-kartta kannattaa varmaan suurentaa toiseen selaimen välilehteen koska ei tosta noin pienenä saa mitään selvää! Anyway, vasemmalla alhaalla on pilkku, jossa minä majailen ;) Pasaje Quitral!

Nuolilla merkitsin mun yleisimmät kulkureittini, UFRO:lle tai calle Uruguayta pitkin ostariin (mall portal). Ostarin vieressä on nuoli pitkin calle Franciaa, siellä oli mun ensimmäinen majapaikkani Temucossa! Ite katu ei ihan näy tossa, joten en voinut merkitä sitä pisteellä. Ydinkeskustan plazan merkitsin myös. Siinä ympärillä on kaikki isoimmat liikkeet ja kauppahalli. Ton Hotel Bayernin taas merkkasin siksi, että se on hotelli jossa vietin ihkaensimmäisen yöni saavuttuani Temucoon. Nyt vasta itekin osaan paikantaa sen tarkalleen :D Sillon ei ollu energiaa eikä kiinnostusta paljon ottaa koordinaatteja, nukuin vain niinkuin tukki, hahhah.

Muita mun varmaankin mainitsemia katuja on Avenida Alemania, joka menee siis portaalin edestä kohti keskustaa. Tossa kohtaa, missä pikkukatu Thiers kohtaa Avda. Alemanian on kaikki meidän yleisimmät käyntipaikat, baarit siis. Disco sen sijaan on portaalilta täysin vastakkaiseen suuntaan. Tuo tummemmalla oranssilla merkitty katu on Avenida Caupolican - Temucoa halkova pääkatu, joka jakaa kaupungin uuteen ja vanhaan osaan.

Noh, osaatteko nyt paikantaa meikäläisen olinsijan? Toivottavasti saitte ainakin jotain pientä osviittaa näiden kartoitusten perusteella. Innostuinkin noista kartoista näköjään aika lailla koska huomasin just, että kello on pian 3 yöllä ja mä nökötän vieläkin tässä koneella :D Kuten sanoin, unirytmi on päin prinkkalaa koska ei edes väsytä. Ihan piti hieraista silmiä, että no eipä varmaan oo kolme yöllä. Sen kummemmitta loruiluitta siis hiivin nyt petiin nukkumaan partyväsymystä pois (että jaksaa taas huomenna lisää eiku...) ja jätän teidät sen sijaan opiskelemaan, buahahahaa! 

3 kommenttia:

  1. Mä tiesin missä on Temuco, kun oon stalkkaillut, että joku hassunassu lukee mun blogii sieltä ja sen kohdalla Googleanalyticsissa sellanen pallero!! =)

    VastaaPoista
  2. Heijjee! Loistavaa Marianna ;) hahha

    VastaaPoista
  3. BTW tosi hyvä toi kartta"idea" :D :) Se oli mielenkiintone :P JA totta puhut ettei noita mittasuhteita voi mitenkää ymmärtää ku asuu tääl miniminimaas, sai itekki ihmetellä :O :D

    Minä Nimetön edellee ;)

    VastaaPoista