lauantai 16. lokakuuta 2010

16.10.2010 - Museo Regional de la Araucanía



Tiistaina siis lähdin sivistämään itseäni yhteen Temucon museoista, jossa en häpeäkseni ollut vielä käynyt. Tuo 'region' on yks niistä sanoista, jotka hämää mua aina koska en osaa suomentaa sitä :D On niin jännä, että on joitain sanoja joita ei oo ikinä käyttänny Chilen ulkopuolella ja siksi ei osaa kääntää niitä muille kielille. Eikä meidän kulttuurissa ehkä ihan ois vastinettakaan tolle sanalle. Yritän nyt vähän kuitenkin selittää sitä. Eli Chile on jaettu 15 osaan tai alueeseen, joista jokaisella on oma pääkaupunki ja pieniä hallinnollisia itsenäisyyksiä. Mun alue on siis nimeltään Araucanía ja Temuco on sen pääkaupunki. Tää museo siis käsitteli meidän aluetta (nuestro region) eikä pelkästään esimerkiksi Temucoa.



Siinä teille mapudungunia! Eli siis mapuchekieltä. Opin keskiviikkona sanomaan jotain rumaa mapudunguniksi mutta unohdin sen jo :D Oon ihan täys kaalipää aina ku tollee äkkiä opetetaan joku juttu.

Mä tykkäsin tosta museosta. Kai osin siksikin, että sai pitkästä aikaa jotain älyllistä nähtävää :D Selitykset oli kaikki toki espanjaksi mutta onneksi kieli alkaa jo sen verran olla hallussa, ettei se oo ongelma enää. Koska mapuchekulttuuri on tärkeä osa meidän alueen historiaa ja nykypäivänkin elämää museossa olikin suurimmaksi osaksi mapuchekultuurin jäänteitä: ruukkuja, nuolenkärkiä, metsästysvälineitä... Nää allaolevat jutskukkelit oli kaikki vuosilta 300-1200 jKr.





Jotenkin tää rumpujuttu kiinnostaa mua erityisesti, koska se toi heti mieleen meidän omassa armaassa Lapissa harrastettavat noitarummut. Kiinnostais siis tietää, onko tää ihan yleinen soitin niiden kulttuurissa vai onko sillä spesiaalimpia merkityksiä esimerkiksi rituaaleissa tai jumalanpalveluksissa. Kai tollaset rumpu ja huilusoittimet vaan kuuluu monesti alkuperäiskansojen varusteisiin. Ainakin itelle on syntynyt sellainen mielleyhtymä.


Lisäksi museossa oli esillä perinteisiä mapucheasuja ja mun villi veikkaus on, ettei niitä oo kaivettu mistään mullasta vaan että ne on aika nykyaikasta tavaraa. Mapucheilla on joku oma tapansa valmistaa neuleita ja kauppahallissakin tunnistaa heti, mitkä on aitoja mapucheneuleita ja mitkä "normaaleja" villapaitoja. Koristeellisuus ja värikkyys on pop näissä kuteissa!


Seuraavaksi museosta löytyviä esineitä, jotka viehätti mua vaikkei niillä ollutkaan mitään mailmaa mullistavia kulttuuritaustoja. Ainakin toi jättihammas oli niin siisti! Olin ymmärtävinäni, että se on jonku esihistoriallisen mölliäisen hampi. Lajin nimeä on tiettykään ymmärtäny kun ei oo nää maailman eläinlajistot espanjaksi kovin hyvin hallussa :D


Kaunis, kaaaunis vanha gramofoni! Tollanen ois ihan supercool sisustuselementtinä vaikken yleensä vanhahtavasta kamasta pidäkään.



Ylläolevat korut huvitti mua siksi, että ne näyttää ihan samanlaisilta kuin ne, joita myydään joka kojussa ja kadunkulmassa turistikohteissa! Tuntu jotenkin ristiriitaiselta tuijottaa niitä möllöttämässä lasin takana ja lukea, että joo mutta siis nääpäs onki viissataa vuotta vanhoja eli ei ihan mitä tahansa helyjä.

Museo oli kokonaisuudessaan kuitenkin aika pieni mutta mielenkiintoinen. Toki siellä oli paljon samantyylisiä juttuja kuin jo aiemmin Viñassa visitoimani museon mapuche -osastolla mutta eipä tuo kummemmin haitannut. Anyway pieni kulttuuriannos silloin tällöin tekee hyvää ja piristi kummasti. Sen jälkeen jaksoi taas partyilla hyvin loppuviikon, hahahahahaha...

Kuulin pikkulinnuilta (jotka tosiasiassa on jo muuttanu Suomesta ulkomaille talvea pakoon, joten älkää ottako kirjaimellisesti), että siellä pohjolassa on saatu jo ensilumet niskaan. Noh, täällä sen sijaan oleiltiin tänään melkoisen kesäisissä lämpötiloissa ;) Enkä tokikaan kettuile ollenkaan! Hah hah... Palaillaan!

4 kommenttia:

  1. Täällä on ollut käyttöä tällaiselle pukeutumiselle:
    http://tinyurl.com/389hdrc
    MUAH :D tuosta on tiinulainen kuule pari päivää yli 4 vuotta! :O

    VastaaPoista
  2. Oijoi PVC-pomppa! :D Eilen ois täälläkin ollu joku tommonen varustus ihan jees mutta sateenvarjolla mentiin. Kylläpä se aika rientää... 4 vuotta... apua :D me teinit silloin!

    VastaaPoista
  3. Vaasassa on nyt jo aika pitkään ollu sellaiset tuulet ja sateet ettei mitään rajaa! Waltsukin melkein lentelee hihnan päässä :D

    VastaaPoista
  4. Voin kuvitella :D Waldolle oma PVC-pomppa, kannatetaan !!

    VastaaPoista