torstai 3. maaliskuuta 2011

3.3.2011 - Uusi hybridi - mutta ei auto!

Tänään koitti taas karu opiskelijan arki kun piti eilisen iltakukkumisen (lue: ainejärjestöni sählytapahtuma ja sen jatkobileet) jälkeen repiä itsensä aamukymmeneltä luennolle. Kyseessä oli Pohjois-Amerikan kulttuuri ja kirjallisuus -nimisen kurssin aloitusluento. Kiinnostavaa sikäli, että pääsee tiirailemaan tuon Etelä-Amerikan vastaparin kultuuria. Puhuessamme USA:n kansalaisista ja kansallisuuksista opettaja totesi (myönsi sen kyllä kuulostavan hieman rujolta) monien amerikkalaisien olevan tosiassa melkoisia hybridejä. Tuo valtava maa kun on niin usean kulttuurin sekamelska ettei "normaalia amerikkalaista" kai ole olemassakaan. Hmm, niin.

Kotona sutiessani avokadoa supisuomalaisen Vaasan näkkileivän päälle itseäni alkoi naurattaa. Aikamoinen hybridi sitä on itsestäkin tainnut tulla. Jos kolautan kyynerpääni kipeästi pöydänkulmaan päästä suustani espanjankielisen kirosanan. Kylmissä pakkasissa osasin kuitenkin kunnon suomalaisen tapaan vuorautua päästä varpaisiin vaatekerroksien alle. Yhdistän oikein mielelläni chileläisen viinin ja suomalaiset taffelin juustonaksut, nam. Suomalaisten typerähkö kyräily (sanoako moi vai ei) ärsyttää entistäkin enemmän, mutta toisaalta niin reippaaksi en ole alkanut että itse kiljahtelisin tervehdyksiä vastaanhankaaville puolitutuille. Poskipusuja sen sijaan satelee ja siitä en anna periksi. Spotifysta kajahtelevat rintarinnan reggaetonin rytmit sekä Jenni Vartiaisen lurittelut.

Niin, vaikka opettaja ehkä tarkoittikin hieman fundamentaalisempia kulttuurijuttuja niin elämäähän nämäkin ovat. Aluksi tuntui, että kuinka kummallista onkaan palata kun kaikki on entisellään. Olen kuitenkin kuluneiden viikkojen aikana huomannut, että no eipä olekaan... minä en ole. Tämmöiseksi Suomi-Chile -hybridiksi olen muuttunut. Sanoin joskus Chilen olevan kummallinen sekoitus kotia ja jotain ihan muuta. Nyt kai sitä voi tapittaa peiliin ja sanoa itsestään samaa. Ainakin vielä hetken, ennen kuin suomalainen jöröttäjäluontoni ottaa taas vallan. Mikäli ottaa. Toivottavasti ei, toistaiseksi avokado ja näkkäri ovat sopineet yhteen vallan mainiosti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti