sunnuntai 4. syyskuuta 2011

4.9.2011 - Taide-elämys raiteilla

Yksi reissuni (tuossa vaiheessa muoto oli vielä "reissumme") mieleenpainuvimmista aktiviteeteista oli hieman erilainen taidenäyttely: Brysselin metro. Löysin tämän vaihtoehto-osastoa edustavan tavan kokea taidetta eräästä matkaoppaasta. Osa opaskirjan selotuksista oli täyttä... roskaa mutta osa kyllä piti paikkaansa. Harmi kun en voi tehdä suoria lainauksia sillä palautin kyseisen oppaan jo takaisin kirjastoon :D Yritän muistella niitä legendaarisimpia katkelmia (en tiedä onko niillä tunnearvoa kenellekään muulle, kuin meille kolmelle).

Tämän taidepläjäyksen hinnaksi tuli vuorokausimetrolipun hinta, joka taisi olla jossain 3-4 euron hujakoilla. Sillä sitten sompailtiin Brysselin maanalaista sinne sun tänne ja bongattiin hienoja metroasemia. Kaikista ei valitettavasti  ole kuvia, koska emme joka ikisellä pysäkillä hypänneet ulos ihmettelemään mutta niin sanotuista "pääkohteista" löytyy kyllä materiaalia. Näihin pääkohteisiin sisältyi niin ketutus-hysterianauru -välillä aaltoilevia pettymyksiä kuin oikeasti säväyttävän hienoja teoksia :) Joka tapauksessa tämä oli yksi lempparijutuistani, joita teimme Brysselissä - ihan vain erilaisuutensa vuoksi. Muutenkin, miten mahtava idea on herättää kolkot, betoniset ja maan alla sijaitsevat metroasemat eloon taiteen avulla ?!?!?!?!?!?!

Meidän taidekierros kuvina. Eivät ole oikeassa järjestyksessä koska meidän hyppely oli aika päätöntä eikä kukaan voi enää muistaa mistä mentiin minkä kautta mihinkin. Aloitus- ja lopetuspiste ovat kuitenkin oikeilla paikoillaan. Klikkailkaa isommiksi, että näette kunnolla, noista pikkukuvista ei näe yksityiskohtia ollenkaan. Pyhpahpöh.

BOTANIQUE

Aloituspiste, jonka taidepalat olivat taustalla näkyvät puuihmiset sekä alakerrassa oleva kuparinvärinen veistos, joke me ristittiin yksinkertaisesti "suklaakeksiksi".


HEIZEL/HEYSEL

Kuvamosaiikkia. Tekstiä, valokuvia ja popartia värikkäänä sekoituksena. Hengattiin Karon kanssa hedelmäkorilla, Karo valloitti maailman ja Ansku kohtasi jättiläisnenän.


MONTGOMERY

Tämän muistaa jokainen meistä kolmesta varmaan aina. EPIC FAIL. Opaskirja kertoi tästä asemasta suurinpiirtein seuraavin sanankääntein (saatan ehkä vähän liioitella, mutta sallitaan se mulle): "henkilön X suunnittelemat modernit laattakuviot verhoavat Montgomery -aseman seiniä ja ylätasanteella taiteilijan X lumoava Magic city -taideteos vangitsee katseet!" Niin. Että ladattiinko odotuksia?

Siinä teille ensin ne himputin laattakuviot, jotka nähdessämme ensin vahdattiin niitä suut O:n muotoisina - siis hämmennyksestä - ja sen jälkeen saatiin hillitön hysteriakohtaus. Oon nähnyt monessa vessassakin kiinnostavampia laattoja :D Alla olevassa "innokas Karoliina tiiraa laattakuvioita" -kuvassa on siis ilmassa runsasta sarkasmia. Niin ja sitten se "Magic city". Mun suora lainaus: "Jaa... tuoko se nyt on? Tuohan on joku aavikko ja siellä kävelee yksi ihminen... MIKÄ CITY?!"

No mun ja Anskun ilmeet kertokoon lunastiko Montgomery lupaukset :P


STOCKEL/STOKKEL

Tämä oli se Tintti -asema!!! Aaaaaaaaw! Ei tarvi lisäkuvausta.


NIMETTÖMÄT ASEMAT

Hempeä "itämaalainen matto" -laattakuvio metron seinissä. Puuveistoksia seinillä. Ja viimeisenä: olo oli kuin nintendopelissä. Taidettiin vetästä se Super Mario -tunnari tossa metroa odotellessa ihan vain koska se kuului tunnelmaan :D Pari hienoa asemaa jäi kuvaamatta koska tiirailtiin niitä vain metrosta käsin. Yksi ristittiin Ilmastonmuutos -asemaksi koska seinillä oli valokuvia/piirrostaidetta aiheeseen liittyen. Sekä söpöjä faktaruutuja tyyliin "etelänapa sulaa näin paljon vuodessa". Ne koskettivat mun pientä, sisäistä ilmastonmuutosaktivistiani syvästi. Toinen upea oli puutarhaksi naamioitu metroasema - se oli niin kertakaikkisen uniikki, että harmittaa todella ettei menty turistifotoilemaan sinne! Oltais voitu ottaa jotain hienoja Aatami ja Eeva -aiheisia poseerauksia siellä :D Ei toki alasti, joku raja meidänkin hölmöilyllä sentään on. Ehkä. Anyway kaikki pylväätkin oli maalattu niin, että ne näyttivät aidoilta puunrungoilta.


HANKAR

Päätepiste, jota opaskirja myös hehkutti tyyliin "henkilön X aikalaiskuvaus sykkii lämpimissä väreissä rateiden yllä". No, odotettiin hienoisella etukäteispettymyksellä tätä sykkimistä, koska edellisellä kerralla laatat oli mitä oli. Tällä kertaa opaskirja ei kuitenkaan puhunut potaskaa! Se todella loistaa, liekehtii ja melkein elää! Loved it! Miksei kaikki metroasemat ole tollaisia?! Tuohon upeaan graffittimaiseen teokseen oli hyvä lopettaa meidän pieni kulttuurikierroksemme ;) Ilo oli ylimmillään kuten ensimmäisestä kuvasta voi havaita, ihan kohtuullisella energialla vedettiin vielä tuossakin vaiheessa. Heheh.


Olis voinut kirjoittaa silloin heti ylös kaikki metroasemat, joilla käytiin ja mitä siellä nähtiin koska nyt osa on jo valitettavasti siirtynyt jonnekin aivoarkistojen pölyttyneisiin syövereihin :( Anyway, jos olette Brysselissä ja sataa (esimerkiksi) ehdotan, että ostatte päiväksi metrolipun ja lähdette seikkailemaan maanalaisille raiteille! Meillä ainakin oli superhauskaa :) Illalla oli sitten hyvä jatkaa kultturellia elämää viinin ja juustojen parissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti